Kvinnors bordssamtal på temat Kvinnors glädje

På kvällen fredagen den 19 oktober 2018 samlades drygt femtio kvinnor i Helsingborg till bordssamtal på temat Kvinnors glädje.
Det blev en ny upplaga av förra årets succé, som hade temat Fri att förändra. Liksom förra året inleddes bordssamtalen av fyra kvinnor med olika bakgrund, som talade om kvinnors glädje från sina olika utgångspunkter. Under samtalens gång fick vi en utsökt middag med gubbröra till förrätt, anka med apelsin med ett glas vin till huvudrätt och creme brulée till dessert. Samtalen omgärdades av andlöst vacker sång till instrument från Västafrika, framförd av vokalgruppen Andetag, bestående av
de fyra sångerskorna Inger Ohlén-Reingold, Diana Nunez, Lena Jungmark och Anna-Lena Ahlberg.

Andetag
Sånggruppen Andetag

Först ut som inledare var barnmorskan Ingrid Cordesius, som på ett berörande sätt talade om kvinnors glädje, och även andra känslor som kan komma fram i samband med födelsen av ett barn. Ingrid talade också om egna erfarenheter av barnmorskans glädje, när hennes professionella insatser medverkat till en lycklig utgång av förlossningsarbetet.

Därnäst talade kocken Emma Jakhammer om den sinnliga glädje, som kan erfaras när man på torget ser, andas in doften av och kanske även smakar på alla de färgrika bär, frukter, grönsaker och rotfrukter, som allt efter de varierande årstiderna kan användas i matlagningen. Emma ställde detta i kontrast mot det mer enahanda, ofta doft- och smaklösa utbud, ofta inplastat, ofta likadant året runt, som inte sällan ingår i de måltider, som erbjuds de äldre, hjälpbehövande personer, som inte själva kan inhandla och laga sin mat.

Den tredje inledaren var sångerskan Diana Nunez, en av medlemmarna i vokalgruppen Andetag, som på ett mycket personligt sätt berättade om den musikglädje, som omgett henne sedan uppväxten i en musikalisk familj i USA, under hela hennes musikutövande liv med resor i många olika länder tillsammans med andra musiker och i hennes liv i Sverige som aktiv och nyskapande sångerska.

 

Slutligen talade prästen Josefin Andersson om sin glädje över att även kvinnor numera prästvigs i Svenska kyrkan. Josefin talade med värme om de kvinnor, som gått före henne och banat väg för detta, om gåvan och privilegiet att själv få bana väg för dem, som kommer efter, och om glädjen i att befinna sig mellan dessa föregångare och efterföljare i sin aktiva prästtjänst.

Tack
Gunilla Åkesson tackar deltagarna: Emma Jakhammer, Josefin Andersson, Lena Jungmark,
Diana Nunez, Anna-Lena Ahlberg, Ingrid Cordesius och Inger Ohlén-Reingold

 

Samtalen vid borden var livliga, när inledarnas olika infallsvinklar på temat kvinnors glädje ventilerades.
Många synpunkter och egna erfarenheter framkom och delades med bordsgrannarna.
En lång och innehållsrik kväll avslutades med att Josefin nedkallade Guds välsignelse över oss alla.

Anordnare
Kristina Backe och Carin Gyllander, medlemmar i projektgruppen, som anordnade kvällen.
 

Text:
Karin Hedner
Foto:
Madeleine Anderberg