Kvinnors Bordssamtal 2019

Fredagen den 18 oktober 2019 samlades 57 kvinnor i Hypotekets vackra lokaler mitt emot Domkyrkan i Lund för årets Kvinnors bordssamtal. Det var tredje året i rad, som Kvinnor i Svenska kyrkan i Lunds stift inbjöd till ett sådant bordssamtal, inspirerat av de Frauenmahl, som kvinnorna i vår systerorganisation i Tyskland inbjuder sina medlemmar till. Upplägget är att några inledare talar i femton minuter över ett ämne, som deltagarna sedan samtalar om, tills det blir tur för nästa inledare att tala. 

Temats för årets bordssamtal var Kvinnors röster. Bordssamtalet hade liksom tidigare år fyra inledare, som talade om olika aspekter på detta tema. Först ut var sångerskan och skådespelerskan Karin Grönberg, som talade om musikens röst. Ackompanjerad av sin kongeniala pianist Mats Nilsson, inramade Karin också kvällens bordssamtal med sin fantastiska sångföreställning om Edith Piaf, vars sånger hon framförde med en röst och en diktion, som knappast var möjliga att skilja från Piafs egna. Taket nästan lyfte i Hypotekets matsal. En oförglömlig upplevelse!  


Karin Grönberg med sin pianist Mats Nilsson

Nästa inledare var studentprästen Lisa Svensson, som talade om och med de ungas röst. Hon berättade om de många studenter, vilsna i världen, som söker sig till Domkyrkans port i förhoppning om att där få fast mark under fötterna.


Lisa Svensson, studentpräst.

Därefter inledningstalade Inger Jonasson med den internationella rösten. Inger sitter i styrelsen för Sveriges Ekumeniska Kvinnoråd, där hon arbetar med Världsböndagen. Hon är även lärare vid The International Center of Bethlehem, ett konst- och kulturcentrum, där hon undervisar kvinnor i akvarellmålning.


Inger Jonasson, SEK

Den sista inledningstalaren var ikonmålaren Pia Dannevaern Fridh, som talade om ikonens röst. Vi fick lära oss att ikonen lyssnar mer än den talar och därför alltid har synliga öron men en liten mun.


Pia Dannevaern Fridh


Alla talarna samlade.

Mellan de olika föredragen och samtalen åt vi en utsökt god trerätters middag med ett glas vin och efterföljande kaffe. Alla deltagare fick vid hemgången med sig en ”goody bag” med informationsblad, pennor, karameller och annat smått och gott. Stiftsgruppen har fått mycket positiv respons på arrangemanget, och vi hoppas därför att kunna inbjuda till bordssamtal igen nästa år!

Text: Karin Hedner
Bild: Madeleine Anderberg