Volontärer i Wittenberg

Vi var volontärer i Wittenberg

"Hier stehen wir" var temat under en vecka av Reformationsjubileet.
Det handlade om kvinnors perspektiv under reformationen och idag
och med Katharina von Bora, Martin Luthers fru i centrum.

Katharina von BoraEn resa anordnades av Kvinnor i Svenska kyrkan i Lunds stift den 9 – 14 augusti
och 26 kvinnor från hela landet följde med.
Ett stort antal platser besöktes under resan och vi fick möjlighet att besöka Halle och Torgau.

Den 9 – 12 augusti medverkade vi fyra, Madeleine Anderberg, Lisbeth Malmström och Kerstin Ekblad och jag, som volontärer i Wittenberg, vilket innebar att vi fick vara med i förberedelsearbetet för kvinnornas dag den 12 augusti.
Det arrangerades ett stort antal aktiviteter speciellt den dagen.

 

 

Katharina von Bora
 

Frauenmahl på Wittenbergs torg

Omkring 500 kvinnor deltog i kvinnornas festmåltid – Frauenmahl – mitt på torget i Wittenberg.
Foto: Gunilla Åkesson

Det var gudstjänster, bibelstudier och dans, paneldiskussioner och konserter. Höjdpunkten var Frauenmahl, som innebar en festmåltid mitt på torget, där cirka 500 kvinnor deltog och samtalade utifrån inledningsanföranden från scenen. Därefter gick vi alla in i Stadskyrkan för en högtidsgudstjänst. En mäktig upplevelse.


I utställningslokalen möttes kvinnor från Slovakien, Sverige och olika kyrkor i Tyskland.
Foto: Madeleine Anderberg

 

Martin Luther dominerar staden

Det var mycket intressant att få vara i Wittenberg några dagar under reformationens 500-års jubileum. Staden är inte stor och redan tidigare när vi besökt Wittenberg har Martin Luther och hans liv dominerat staden. Nu hade man rustat och renoverat både kyrkor, museer och staden i övrigt och det var roligt att se hur man behållit den historiska prägeln och hur man hade gjort det möjligt att ta emot alla besökare.


Vy över Marktplatz från våra rum. Här står Luther nära scenen.
Foto: Madeleine Anderberg

Vi fyra volontärer från Lunds stift fick bo tillsammans med våra vänner från Halle i en nyrenoverad lägenhet högst upp under taket i Cranach Haus. Även om det var många trappsteg att gå och vissa nätter många som bodde där, så kunde vi njuta av en fantastisk utsikt över torget och rådhuset.


Torget i Cranach Hof
Vi volontärer bodde centralt mitt på torget i Cranach Hof
med fin utsikt mot Stadtkirche, stadskyrkan där Luther på sin tid predikade.

Foto: Madeleine Anderberg

Vi levde oss in i tanken att det kanske var här Katharina von Bora fick bo när hon kom till Wittenberg och togs om hand av Barbara och Lucas Cranach, den berömde målaren.

Weltausstellung Reformation - Tore der Freiheit, är en utställning, som pågår under jubileumsåret och som finns runt om i hela Wittenberg, på torg och i parker utomhus och i tält så väl som inomhus i olika byggnader. Tyska kyrkosamfund, både lutherska och andra hade inbjudits att delta och det var verkligen ett stort och brett utbud av alla möjliga initiativ.

 

Många intressanta utställningar

Vi Lunda-volontärer gjorde vad vi kunde för att få grepp om vad som hände och vad som fanns att se, för att rekommendera till de andra kvinnorna i gruppen från Sverige, eftersom de bara hade en dag, lördagen i Wittenberg.

Utställningen Reformationens Kvinnor anordnades av Mitteldeutschland. Den bestod förutom deras egen utställning av ytterligare fem utställningar, som de inspirerat till. Tre var från andra delar av Tyskland, en från Slovakien och så den som vi hade med från Lunds stift. Som volontärer turades vi om att bemanna den utställningen.


Besökare vid Lundakvinnorna utställning i
Bugenhagenhaus, Wittenberg. Foto: Madeleine Anderberg

Några andra exempel var en fin utställning från Landeskirche Hannover som handlade om dopet. En fantastisk utställning: Panorama gestaltade Wittenberg år 1517 i naturlig storlek och med ljus, ljud, måningar och rörliga bilder på insidan av den gamla gasklockan i Wittenberg av konstnären Yadegar Asisi. Den kommer säkert att finnas kvar i många år.

Elsa Foisack