Konferens och årsmöte i Linköping 2022

Vårdsnäs stiftsgård

 

Våreld har nu genomförts på Vårdnäs Stiftsgård, Linköping, den 6-8 maj.

Vi hade fantastiska dagar med sol och underbar lövsprickning i vårens bästa tid. Det var ett 40-tal medlemmar från hela landet som deltog i årsmötet och konferensen. Hela Våreld gick helt i Kerstin Bergmans fotspår och temat var ”Vår plats på jorden”.
Vi såg ett bildspel med 55 bilder som, Kerstin gjorde till den planerade Våreld 2020. Det gav många tankar, och vi fick mycket känslan av Kerstins stora engagemang i klimatfrågan.
Vi fick en introduktion i Haikudiktning, och var och en som kände för det skrev en haikudikt.

Annika Spalde och Eva Katarina Agestam berättade om upplevelser med bilder från sin pilgrimsvandring från Vadstena till Glasgow, som de genomförde förra året.
En tänkvärd aftonbön med Berit, som framförde tankar av Sara Packman, och två heliga dansare Pia och Camilla från Linköping ledde och avslutade kvällen.

Årsmötet ägde rum på lördagen och en livlig diskussion uppstod kring vårt kommande års fokus för 2023. Vi fick rösta om att behålla: ”Skapa delaktighet” med tillägg ”jämställdhet” i åtanke.
Nästa stora diskussion handlade om en motion som lämnats in ang. kärnvapen och nato-engagemang. Årsmötet drog ut på tiden, så det blev inte tid för promenad som var tänkt. I alla fall för dem som var kontaktombud, för de alla samlades efter årsmötet för diskussion.

Vi fick sedan besök av Charlotte Frycklund, författare och präst, som talade om sin bok ”101 kända och okända systrar i bibeln.” Det var intressant att få höra henne i verkligheten, som trots bilkrångel tog sig hela vägen från Örsundsbro till Vårdnäs.
Kvällen avrundades med underhållning i form av ett rollspel skrivet av Kerstin Bergman. Två linköpingsmedlemmar Lillemor och Boel spelade med liv och lust Fader Himmel och Moder Jord, som trätte med varandra.

Därefter hade vi en sångstund med ”Så grant står Östergyllen” och ”Ute blåser sommarvind” sånger, som båda är skrivna av östgöta-författare. En tipsfrågestund med frågor om Östergötland gav deltagarna litet huvudbry, men också förnyad kunskap.
En fin aftonbön med Lillemor avslutade dagen i kapellet. ”Det är vackrast när det skymmer” läste hon och höll en betraktelse över. På orgeln spelade vårt nyupptäckta fynd, kantor Birgit Söderström från Jönköping.

På söndagen genomfördes ett zoomföredrag direkt från Indien med prästen Ph dr Rev Thomas Kennedy om Kvinnans situation i Indien. Under hela konferensen hade vi också ett lotteri med 50 vinster från Indien, vars behållning gick oavkortat till kvinnor som får gå utbildning i sömnad genom ”Mother Sally Taylor Academy” i sina församlingar i Tamil Nadu, som Thomas Kennedy anordnar.
Vi gick alla till den vackra kyrkan i Vårdnäs, där vi deltog i söndagens gudstjänst tillsammans med konfirmander och biskop em Martin Lönnebo, som välsignade oss.

Vi hade sedan turen att få uppleva invigning av en Frälsarkransvandring med pärlor runt Stiftsgården. De kom från biskop em Martin Lönnebos tidigare trädgård, som han donerat.

Jag behöver väl inte tala om att vi fick suveräna måltider, allt ekologiskt och väl tillagat och serverat. Jag tror alla uppskattade den fina stiftsgården och den vackra platsen under dessa fina vårdagar.
Vi i Linköping är så glada för att vi kunde genomföra detta års Våreld på Vårdnäs. Jag tackar alla som kom, och gjorde dessa dagar till en minnesrik och värdefull helg denna vår 2022.

Sally Stehager

 

Deltagare