Elisabet och Maria

Jeni Jol är en romsk kvinnodans, som betyder ny väg eller nytt liv. Elisabet och Maria

Jag tänker på Elisabet, hon som var mor till Johannes Döparen, han som gick före Jesus. Elisabet levde i dalen Ein Karem, idag en liten by utanför Jerusalem. Hon, som gömde sig för byborna, eftersom hon var rädd att bli utsatt för deras hån, då hon var gravid men för länge sedan passerat sin fertila ålder. 

Där på berget, till hennes gömma, kom den unga Maria springande till henne för att berätta om den glada nyheten. En ung kvinna och en äldre kvinna, båda gravida, och de möttes där på berget, och allt var redan förändrat. För evigt blev de inskrivna i historien, som två kvinnor som i kärlek tog emot budskapet om fred och följde sin längtan. Den unga kvinnan och den äldre, visare kvinnan. Båda finns i dig och i mig. 

Idag finns en kyrka på berget där de möttes, som heter Visitationskyrkan. En välbesökt plats, där jag själv stod för något år sedan och blickade ut över dalen. 

Att bli havande trots sin höga ålder. Att föda fram friden och friheten, som bor inom oss. Att finna den egna inre tilliten, den Jesus så tydligt gav oss: Sanningen skall göra dig fri. Det är alltid möjligt att börja gå en ny väg, oavsett ålder. Jeni Jol, en ny väg. 

Lis-Mari Drevnor Sandahl