You are here

Referat Vårglöd 2019

Trolleholm den 13 maj 2019

KVISK  Årsmöte och Konferens 2019

Efter en lång trevlig tågresa anlände vi skånska kvinnor till ett kallt och vintrigt Östersund. Kontrasten mellan värmeböljan hela landet fått njuta av under april, och kylans återkomst, var skarp. Då vi fått åka en dag innan allt skulle börja, fick vi tid att besöka det berömda ”Jamtli”, ett fantastiskt museum.      
Marielundskyrkan - en praktisk rödmålad fin kyrka med flera samlingsrum (som för övrigt firade femtio år), var platsen för hela evenemanget. Här välkomnades vi till Sapmi av kvinnor från Härnösands stift i en cirkeldans med sånginslag och flöjt till spännande toner och jojk.

Efter middagens renskavsgryta med sallad lyssnade vi andäktigt på Karin Härjegårds framställning av  ”Drottningen av Åre”.

Lördagen inleddes med morgonbön. Därefter gestaltade kantorn Ingrid Grahn och prästen Helene Lugner två kvinnoscener ur Gamla och Nya testamentet. En anspelning på #metoo.      Författarinnan Elin Olofsson presenterade sina böcker och gav oss en lektion hur gå tillväga om man själv vill börja skriva. Mycket intressant. 
Årsmötesförhandlingar hölls traditionsenligt. Skånes Gunilla Åkesson omvaldes till ordförande.
Lördagens middag med läcker röding och desserten lingonmousse visade återigen att Jämtland står sig väl på den kulinariska listan i landet. Kvällen avslutades med fantastisk musikunderhållning av Astrid Åslin och Anna Brandt. De bjöd på kvinnliga toner till underbara röster.                    

På söndagen fick vi träffa en syrisk författarinna, poet och journalist, Souzanne Ibrahim. Hon var gäst i staden. Vi fick veta att Östersund är en av Europas” Fristäder”. En EU organisation Icr on står bakom.  Dit får konstnärer och författare som är hotade i sina hemländer komma och vistas ett år eller mer. Souzanne visade bilder från sitt älskade Damaskus.

Efter en annorlunda mässa till ”vallflickans dans”, var det dags för god lunch och avslutning. Vi tackade värdkvinnorna för en härlig helg tillsammans.  Vi skånekvinnor hade extra mycket tid att upptäcka denna del av Jämtland. En stadsbusstur till Frösö kyrka och vidunderlig utsikt hann vi också med innan nattåget gick. Som de spänstiga Kvinnor vi är, klättrade vi upp för stegen i sovkupèn och fyllde alla bäddarna. Efter tågbyte i Stockholm anlände vi till vårt kära Skåne med många fina minnen.

Vid pennan
Kristina Backe

Bilder:
Madeleine Anderberg


Lisbeth Malmström på Jamtli.


Catharina Larsson


Författarinnan Elin Olofsson presenterade sina böcker och gav oss en lektion hur gå
tillväga om man själv vill börja skriva.


Karin Härjegårds framställning av  ”Drottningen av Åre”.