You are here

Manifestation - Mot sexuellt våld - för samtycke

Manifestation på Medborgarplatsen i Stockholm
 
Mot sexuellt våld - för samtycke
 
Lördag 18 januari 2014 ägde en manifestationen rum på Medborgarplatsen i Stockholm under parollen - "Mot sexuellt våld - för samtycke".
 
Flera tusen personer  samlades. Det var vinter och kallt men vi alla höll värmen gott eftersom det kändes angeläget. Stämningen var god, inget bråk förekom, talarna var helt fantastiska och vi alla kände att vi var med om något viktigt.
 
Flera våldtäktsdomar de senaste månaderna har upprört många och fick Sveriges Kvinnolobby att agera genom att uppvakta justitieminister Beatrice Ask. Uppvaktningen ägde rum 10 januari och en skrivelse överlämnades. KviSk var med om att utforma skrivelsen och var också med bland all organisationer som undertecknade den. Läs skrivelsen till justitieministern >>
 
Som en uppföljning ordnades manifestationen i lördags. Flera olika organisationer/föreningar samlades på tisdagskvällen för att besluta om en ev manifestation. 4 dagar senare genomfördes den. 
 
Det visade sig att många tyckte att det var viktigt. Nyheten om manifestationen var första nyheter på Ekot på radion på kvällen och även på TV i flera kanaler och på olika nyhetswebbsidor. Vi förekom i tidningarna nästa dag. Positiva skrivningar.
 
Det viktigaste budskapet tycker jag är att en omskrivning av lagen kanske inte omedelbart påverkar hur kommande våldtäktsdomar kommer att dömas, men det kommer att påverka hur hela samhället ser på det hela. Tänk på hur lagen om barnaga och lagen om sexköp har förändrat människors syn på detta och inte bara i Sverige.
 
Jag är glad över att vi i KviSk var med på detta. En viktig manifestation. 
 
Jag var en bland många på Medborgarplatsen.

Birgitta Thaning