You are here

Höstglöd 2019

Höstglöd i Karlstad 4-5 oktober 2019

Ett dygn av gemenskap, delande, ny kunskap, glatt samspråk, god mat och dansad mässa. Det är en kort sammanfattning av årets Höstglöd i Kvinnor i Svenska kyrkan. Alla stift fanns representerade och drygt 35 deltagare hade kommit. Fredagens eftermiddag ägnades år en runda där rapporter lämnades om vad som är aktuellt i alla stift. Det händer mycket, på olika sätt och med olika innehåll. Slående är dock att stöd och support från stiftsledningarna är mycket olika. Vår ordförande Gunilla kompletterade med information om medlemssituationen. Varje medlem är viktig!

På lördagen berättade Maria Hallén om hur körverket/mässan ”Kärlekens färg” växt fram, och vi fick lyssna till valda inspelningar. Mycket njutbart, både de texter hon skrivit och den musik som Maria Hultén Birkeland skrivit. Verket handlar om Maria Magdalena och hur hennes liv påverkades av mötet med den uppståndne på den första Påskdagens morgon. Samt hur hon sändes, som den ”första aposteln” att berätta för lärljungarna vad som hänt. Verket finns ännu ej utgivet, eller i inspelning för spridning, men det hoppas vi verkligen att det ska bli. Det har framförts i Skoghalls kyrka i Hammarö församling, och det kommer det att göras igen, den 26 april 2020, på samma ställe.


Maria Hallén

Monica Sjögren Nordgren tog därefter vid och fortsatte med Maria Magdalena i focus. Hon har skrivit boken ”Maria Magdalena - Kvinnan vid Jesu sida: Älskad och förtalad kultgestalt”. Boken berättar bl a om den legend som handlar om hur Maria Magdalena kom till Frankrike och kom att bli ”Fransmännens Maria”, kanske den som Notre Dame byggdes för? Tyvärr blev tiden knapp, men Monicas bok finns att köpa för den som vill följa berättelsen helt.

Därefter gick vi till Karlstads domkyrka och firade den dansade mässan ”Din ljusa skugga” tillsammans, mycket fint. Efter lunch blev det ett kort samtal om vad som skulle kunna vara ett eventuellt nytt ”Focusområde” för KviSk. Vi fick några förslag och beslöt att fundera vidare tills det är dags för Våreld i Linköpings stift till våren. Ett som nämndes var ”Kvinnor i rörelse”, passande då det var dags för avsked och avresa. Vi tackar KviSk i Karlstads stift för en fin helg!

Text: Anna-Stina Wikström
KviSk i Luleå stift

Bilder: Cecilia Hardestam