Dansmässa

Dansmässan

Din ljusa skugga

dansades första gången på Världens Fest i Karlstad i maj 2014 och är en mässa i heliga dansers tradition.

När rädslan är borta – din vilja är vår,
när avstånden krymper
och närheten rår,
då ska vi andas i din andning.

Mässan följer den vanliga nattvardsgudstjänstens ordning och församlingen dansar tillsammans hela mässan. Här finns inga åskådare, lika lite som det finns åhörare till psalmsången eller den gemensamma bönen i en vanlig gudstjänst.

Dansmässan finns inspelad på en CD, framställd i samarbete mellan Kvinnor i Svenska kyrkan och Universitetskyrkan i Karlstad. KviSk satsade 20 000 kronor, pengar som till stor del gått till CD-produktionen. 2107 har skivor sålts för drygt 11 000 kr, pengar som går direkt tillbaka till KviSk.

Text: Diakon och lyriker Kristina Sandgren Furberg
Musik: I nordisk folkton av kompositör och riksspelman Maria Hultén Birkeland
Koreografi: Präst/koreograf Hans Kvarnström och diakon/dansledare Cecilia Hardestam.

CD:n spelades in i Vantörs kyrka utanför Stockholm. Kyrkokören Vox Vantör under ledning av
kyrkomusiker Inger Nordebo Dahlqvist samt en instrumentalensemble medverkar på skivan.

Du kan köpa CD:n

direkt från kompositören i fliken till höger, eller via dansmässans facebooksida, länk till höger.

SAGT OM MÄSSAN

”Mässan beskriver rörelsen från mörker till ljus och använder dygnets rytm för att bygga dansens rytm. När vi sjunger med och rör oss känns det i hela kroppen. Kroppen är så fantastisk och minns det vi dansar. Att få dansa och känna en överlåtelsebön i kroppen, gå från Kyrie och sedan in i Gloriat är underbart. Tänk att få ta med sig den känslan från söndagen in i vardagen!”

Susann Persson dansledare i Heliga danser, Höllviken i Kyrkans tidning nr 23 2017

~~~~~~~~~~~~~~~

”Dansmässan Din ljusa skugga som jag fick glädjen att uppleva i Värmland med alla de inblandade upphovspersonerna satte ett djupt och bestående intryck hos mig. Jag känner att jag vill dansa och uppleva den om och om igen! Du som ännu inte haft glädjen att uppleva mässan: tag chansen när den dansas nära dig – eller passa på att göra en utflykt för att dansa med andra i vår stora vida dansfamilj! Vilken trosuppfattning vi än har så skildrar den ett jordnära perspektiv över dygnets kretslopp med andlig närvaro som vi dock har friheten att tolka efter eget sinne. Den nyskrivna musiken i svensk folktradition går rakt in i hjärtat!”

Agneta Henning redaktör för danstidningen Flödet i nr 2 2017