You are here

Rapport från resa till Jena 20-25 maj 2016

Den 20 maj reste Lisbeth Malmström och Kristina Backe från Lunds stiftsgrupp till Jena i södra Tyskland för att visa delar av vår utställning om kvinnor på Luthers tid. Efter fjorton timmars tågresa nådde vi vårt resmål, där vi blev mottagna av bl.a. vår värdinna Elke Möller. Prästfamiljen Möller bodde i en rymlig våning överst i Lutherhaus, och våra rum hade en härlig utsikt över staden Jena.

Under lördagen besökte vi Weimar och Eisenach, där Luther gått sina första år i skolan.  Elke guidade oss i denna den europeiska kulturens vagga, där vi överallt såg statyer och andra minnesmärken över betydande personer inom litteratur, musik och konst (Goethe, Schiller m.fl.). I Eisenach  blev Lutherhaus, det vackra korsvirkeshuset mitt i staden, en av höjdpunkterna. Ett toppmodernt museum var inrättat här. Innan dagen var slut hann vi med den sista guideturen på borgen Wartburg. Det var ju där, som Luther satt "fången" hos fursten, när han översatte Bibeln till tyska. Borgen ligger underskönt på en hög klippa. Kvällen blev sen. Trots detta togs vi emot med öppna famnen av prästparet Neuss i Jena, som bjöd på sparris, potatis, hollandaisesås och skinka.

Festdagen, söndagen, inleddes tidigt. Kyrkoherde Friedrike Costa hämtade oss för ett kort besök i sitt församlingshus i andra änden av Jena. Därefter var vi på gudstjänst i en av hennes församlingskyrkor, en liten kyrka med en mycket fin sångkör, som sjöng fyrstämmigt. Vi båda svenskor fick läsa var sin förbönstext. Efter kyrkbesöket träffade vi den tyska representanten för kvinnoarbetet, Kristina Kootz från Magdeburg. Tillsammans besökte vi fyra kvinnor en albansk familj, som nyligen fått fyrlingar, tre flickor och en pojke. Församlingen försöker avlasta föräldrarna och hjälpa till så mycket de kan. Vi fick se fyrlingsdopet på bild i en dagstidning. En känslosam upplevelse att se dessa små babies! Friedrike Costa bjöd därefter på lunch i sitt vackra, moderna hem. Sparris stod på menyn även denna dag.

Nu var det dags för oss att förbereda klädsel, tal och sång inför kvällen i S:t Michaels stadskyrka. Utställningen skulle öppnas kl. fem. Vi promenerade från Lutherhaus i 25-gradig värme. Den tyska utställningen stod uppställd utmed ena långsidan på kyrkan. Tyska "Anna von Sachsen" var placerad främst i raden helt nära "Dorothea från Danmark". Medan folk samlades spelades medeltida musik på dito instrument. Det var till slut en näst intill fullsatt kyrka. Alla medverkande var klädda i tidstrogna dräkter. Friedrike Costa och Elke Möller hälsade oss välkomna på tyska och svenska. Herr Neuss höll ett litet anförande om staden och om kyrkan.


Musiker i medeltidsdräkter med medeltida instrument


Kristina Kootz

Kristina Kootz berättade om kvinnoutställningen, om hur den kommit till och om samarbetet mellan Evangelische Frauen in Mitteldeutschland och Kvinnor i Svenska kyrkan i Lunds stift. Lisbeth Malmström tackade för inbjudan och överlämnade en liten gåva.
Allt varvades med musik från ensemblen.

Christina Neuss presenterade "Anna, Gräfin von Mansfeld". Därefter var det Lisbeth Malmströms tur att presentera "Dorothea von Dänemark".

Lisbeth Malmström

Kristina Backe, iklädd Onsjö häradsdräkt, sjöng därefter a capella "Är du med mig" (J S Bachs kända stycke till sin älskade hustru). Därefter invigdes utställningen.


Kristina Backe i Onsjö häradsdräkt


Andreas och Elke Möller i medeltidsdräkter, Kristina Backe och musikern Thomas.

S:t Michaelskyrkans klockor ringde nu in till kvällsgudstjänst. Även här fick Lisbeth Malmström och Kristina Backe läsa texter. På melodin "Vår Gud är oss en väldig borg" sjöng vi en ny psalmtext, skriven av Christina Neuss. Festligheterna avslutades ute på kyrkbacken. Gatstenen på platsen utanför kyrkan gav den rätta medeltidsstämningen. Där serverades "Lutherdrycker" av olika slag samt medeltidsinspirerade smårätter och bröd. Folk åt och pratade i den varma kvällen, och en del dansade under ledning av dansledaren Catrin. Allt var medeltid! Vi båda kvinnor från Lunds stift kunde känna oss mycket nöjda med våra insatser.

Måndag morgon blev vi bjudna på frukost hos Friedrike Costas mor i Lobeda, en liten lantlig förort till Jena. Vid middagstid var det tid för ytterligare en utflykt, nämligen till klostret Volkenroda, som ligger cirka 30 km nordväst om Erfurt. Volkenroda har gamla anor. Det har "återuppstått" genom en arkitekttävling vid världsutställningen i Hannover år 2000. Där vann Volkenrodas förslag " Kristuspaviljongen", en märklig kvadratisk anläggning i stål och glas, första pris. Denna långa dag avslutades hos Catrin, en konstnärlig kvinna, som ansvarar för heliga danser i Jena.

Tisdag morgon tar vi farväl. Vi hinner också träffa alla övriga medarbetare i Lutherhaus vid en hastig frukost i församlingssalen. Solskensdagarna har avlösts av regn. Vårt tåg väntar och ytterligare strapatser vid alla tågbyten. Vid åttatiden på kvällen är vi i Köpenhamn och någon timma senare hemma i Skåne.

Lisbeth Malmström och Kristina Backe